Vanhan Rauman käyntikohteet

Vanha Rauma on muutakin kuin puutaloidylliä ja suloisia kävelykatuja.  Lukuisien nähtävyyksien, museoiden, taiteilijakohteiden ja ihastuttavien pikku putiikkien joukosta löytyy jokaiselle jotakin.

Vanha Raatihuone

Vanhan Rauman raatihuoneen katujulkisivua.

Vanhan Rauman keskellä sijaitsevan Kauppatorin laidalla komeilee keltainen upea Vanha Raatihuone. Vuonna 1776 rakennettu Vanha Raatihuone toimii nykyisin museona. Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone, on tuttu jo keskiajan kaupungeista. Museossa on esillä pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä sekä vaihtuvia näyttelyjä.

Vanhalla Raatihuoneella on myös museokauppa Kistupuad, josta löydät mitä ihanimmat tuliaiset.

Kirkkokohteet

Pyhän Ristin kirkko valaistuna iltahämärässä.

Kaunis Pyhän Ristin kirkko on vuodesta toiseen yksi suosituimpia käyntikohteita Raumalla. Kaupungin perustamisen aikoihin Fransiskaanien saarnaveljestö rakensi fransiskaaniluostarin, jonka yhteyteen rakennettiin kirkko. Se vihittiin käyttöön vuonna 1512. Myöhemmin luostari lakkautettiin ja luostarikirkko jatkoi aikanaan toimintaansa luterilaisena Pyhän Ristin kirkkona.

Vanhan Rauman alueelta löytyvät myös yhä vuonna 1640 tulipalossa tuhoutuneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniot. Pyhän Kolminaisuuden kirkko rakennettiin 1400-luvulla.

Arkielämän eksotiikkaa

Kiinnostaako esi-isien elämä Vanhassa Raumassa? Vanhassa Raumassa on hämmästyttävän monta taloa, jotka tulvivat tarinoita ja jälkiä menneiden sukupolvien arjesta.

Kotimuseo Marelan katujulkisivua.

Kotimuseo Marela on raumalaisen merenkulun huippukauden, 1800- ja 1900-luvun vaihteen laivanvarustajan kotia esittelevä museo. Marelan päärakennus on saanut nykyisen uusrenessanssivuorauksen 1800-luvun lopulla. Tuolloin talo oli johtaviin porvareihin kuuluvan Gabriel Granlundin omistuksessa. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta.

Kotimuseo Kirstin pihaa ja rakennuksia kesällä.

Kotimuseo Kirstin pihapiiri rakennuksineen kertoo 1700-luvun ja 1800-luvun alkupuolen rakennustavasta. Talon omistajina on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 200 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 1970-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla. Kirsti on avoinna kesäisin.

Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä kulkee myös Suomen kapeimmaksi mainittu katu Kitukränn. Sen varrella on hauska fraktuuralla kirjoitettu kieltotaulu.

Jos haluat tutustua vieläkin paremmin Vanhan Rauman talojen historiaan, löydät niistä kattavasti tietoa.

Omintakeisia kulttuurielämyksiä

Haluisitko irtautua arjesta – ja sukeltaa korkeakulttuurin pariin?

Rauman taidemuseo ja Hauenguanon kaivo.

Rauman taidemuseo aloitti toimintansa Pinnalan talossa ja pihapiirissä Vanhassa Raumassa vuonna1970. Kaksikerroksinen museon kivirakennus on Rauman vanhin yksityinen kivitalo ja valmistui vuonna 1795 kauppias Efraim Bromanin rakennuttamana. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi taidemuseossa on esillä Alfred Kordelinin veljenpojan, raumalaissyntyisen Eino Valtosen (1890–1925) arvokas lahjoituskokoelma. Kokoelmaan kuuluu Suomen kultakauden taiteen helmiä, kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Elin Danielson-Gambogin teoksia.

Kansainvälisten ja valtakunnallisten näyttelyiden lisäksi museo esittelee, tutkii ja tallentaa raumalaista taidetta. Museon viihtyisä pihapiiri makasiineineen ja holvikellareineen tarjoaa kävijöille myös monia muita kiinnostavia tapahtumia ja näyttelyitä muun muassa Pitsiviikon ja Blue Sea Film Festivalin aikana.

Vanhassa Raumassa on myös useita mielenkiitoisia taiteilijoiden ja kädentaitajien työhuoneita ja ateljeita. Aluuelta löytyvät muun muassa Kerttu Horilan, Eila Minkkisen sekä Kirsi Backmanin työtilat. Etenkin Hauenguanossa, jossa yhdistyvät Vanhan Rauman kaksi pääkatua: Kauppakatu ja Kuninkaankatu, on runsaasti taiteilijakohteita. Tutustu kattavaan taidekohdelistaukseen.

Vanhan Rauman Tammela

Korjausrakentamiskeskus Tammelan katujulkisivua.

Tammelan talossa esitellään UNESCOn maailmanperintöä ja Vanhan Rauman korjaustoimintaa. Tammelassa järjestetään maailmanperintöön ja rakennusperintöön liittyviä tilaisuuksia sekä erilaisia kulttuuritapahtumia. Tammelassa toimii verstas, vanhojen rakennusosien varaosapankki ja kesäisin keitetään myös punamultamaalia.

Kokonaiskuva Vanhasta Raumasta

Vanhan Rauman tuntumassa on myös Rauman vesitorni, jonka huipulta saa erinomaisen kokonaiskuvan maailmanperintökaupungista. Tornissa toimii ravintola Rauman Torni, jonka antimista voi nauttia upeiden näköalojen kera.

Vanha vesitorni, joka on uuden sisällä, on valmistunut vuonna 1934 ja sen tilavuus on 400 m3. Nyt näkyvissä oleva torni on valmistunut vuonna 1964 ja sen tilavuus on 2 000 m3.

Rauman vesitorni.