Raastupa

Palovakuutukset
Rauman kaupunki otti palovakuutuksen raatihuonerakennukselle vuonna 1855. Palovakuutuksessa mainittiin rakennuksen olevan vuodelta 1776, kivinen ja saksalaisilla kattotiilillä katettu sekä varustettu tornilla, jossa oli lyövä kello. Torni oli katettu rautapellillä ja maalattu öljymaalilla. Tiloja oli alakerrassa eteinen, kauppapuoti kamareineen, johon liittyi kamari sekä vahtihuone ja kaksi putkaa. Tulisijoina oli kolme kaakeliuunia. Yläkerrassa oli eteinen, kaksi salia, jossa oli kaakeliuuneilla varustettu kamari sekä kaksi uunitonta kamaria. Uuneista kaksi oli ruskealasitteista ja neljä tiilistä. Ovet olivat puoliranskalaisia, ja niitä oli kuusi. Lisäksi oli kaksi täysranskalaista pariovea, joista toisen yläosa oli lasia, ja jonka yläpuolella oli myös ikkuna. Liikkeen ulko-ovena oli pariovi kaksinkertaista lautaa. Lisäksi oli neljä yksinkertaista lautaovea.

Tontin etelärajalla, pääty Isoraastuvankadulle päin, oli ulkorakennus, joka oli vuonna 1852 rakennettu lautainen puuliiteri. Ajoportit, jotka olivat kaksinkertaista lautaa, vakuutettiin.

Muutospiirustukset
Muutospiirustuksia ei ole kovin monta. Vuonna 1890 haluttiin vanhan raatihuoneen pihalle rakentaa pieni puinen vaakahuone John Fredr. Lindegrenin suunnitelmien mukaan. Vuonna 1895 muutettiin alakerrassa toimivan poliisikamarin tiloja siten, että alakerran länsiosaan saadaan neljä putkaa. Keskelle tulee käytävä, josta pääsi jokaiseen putkaan. Tilojen lämmitys tapahtuu myös keskikäytävästä käsin. Sisäänkäyntihallin itäpuolella olevissa huoneissa toimivat rahatoimikamari ja poliisikamari. Vuonna 1932 rakennuksen kellariin tehtiin pannuhuone ja kaikki kaakeliuunit purettiin. Alakerrassa purettiin torin puoleiset putkat, koska koko rakennus oli museon käytössä. Vuonna 1976 tehtiin rakennuksessa palauttavia muutoksia arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunion suunnitelmien mukaan.

Nykytilanne
Raatihuonerakennus
Kaksikerroksinen rapattu, barokkimainen tiilirakennus, rakennettu vuosina 1775 ja 1776, suunnitellut arkkitehti Chr. Fr. Schröder, rakentanut muurarimestari Johan Schytt. Renessanssityylinen kellotorni puusta, aumakatto, ruukkutiilikate. 1700-luvun kaupunkiarkkitehtuurimme huomattavimpia säilyneitä luomuksia. Restauroitu vuonna 1976

Ulkorakennus
1930-luvulla betonista tehty muuntajarakennus

Muuri ja portit
Tontin katusivuilla muuri harmaakivistä, portin kehykset tiilestä, rapattuja, ruukkutiilikate.