Kuappla

Jokiranta 5, Kiinteistötunnus 001-160-219

Historiaa
Vuonna 1800 talo kuului entiselle torppari Matti Wilénille. Hänellä oli myös vähän peltoa sekä niittyä ja lato.

Palovakuutukset
Palovakuutuksen otti 1894 räätälimestari C. M. Kjenberg. Tontilla oli kaksi rakennusta: tontin pohjoisrajalla, jokivarressa oleva asuinrakennus ja tontin etelärajalla oleva leivintuparakennus. Asuinrakennus oli vanha, kunnoltaan välttävä ja siinä oli eteinen, sali, kolme kamaria ja yksi vielä sisustamaton kamari. Rakennuksessa oli seitsemän kuusiruutuista ikkunaa. Ulkoporras oli katettu. Ulko-ovet olivat pariovet. Sisäovet, joita oli neljä, olivat puoliranskalaisia peiliovia. Kaakeliuuneja oli neljä: kolme ruskeaksi lasitettua ja yksi lasittamaton. Savupiippuja oli kolme.

Toinen rakennus oli vanha ja kunnoltaan välttävä. Se käsitti eteisen, keittiön ja ruoka-aitan. Keittiön liedessä oli leivinuuni. Ikkunoita rakennuksessa oli yksi kuusiruutuinen, neliönmuotoinen. Lautaovia oli kaksi ja lisäksi yksi puoliranskalainen peiliovi.

Vuonna 1883 tehtiin uusi vakuutuskirja. Talon omisti nyt neiti Sofia Himmelroos. Pohjoisen puoleinen asuinrakennus oli nyt hyvässä kunnossa. Se mainittiin osin entisinä aikoina, osin samana kesänä rakennetuksi. Rakennus oli vielä osaksi laudoittamaton, mutta osaksi öljymaalilla maalattu. Katto oli peltiä. Huoneita oli nyt kuusi asuinhuonetta, kaksi keittiötä, eteinen ja pihan puolella pitkänomainen, lasiseinäinen ja peltikattoinen veranta. Kaakeliuuneja oli kuusi, ja lisäksi oli kaksi keittiön liettä, joissa oli hella. Kesän aikana oli rakennukseen tehty yksi kamari ja kaksi keittiötä sekä veranta lisää. Rakennus oli korotettu osaksi hirsillä, osaksi laudalla, varustettu koristelistoilla, katettu pellillä, tehty kivijalka, lattiat, välikatot ja kaikki ovet, ikkunat ja tulisijat. Huoneet oli lisäksi tapetoitu ja maalattu.

Toinen rakennus oli edelleen laudoittamaton, maalaamaton ja lautakattoinen. Rakennuksessa oli halkovaja, kaksi makasiinia, eteinen ja leivintupa. Halkovaja-osa oli uusi ja rakennusta oli myös korjattu. Tontin länsiosaan oli tullut ulkorakennus, joka oli tehty osaksi hirrestä osaksi laudasta. Se oli rakennettu vuonna 1864 ja katettu laudalla. Myös ajoportti ja tontin aita vakuutettiin.

Muutospiirustukset
Vuodelta 1883 eli palovakuutuksen uusimisvuodelta on tonttia koskeva muutospiirustus. Leivintupaan tehtiin ikkuna pihan puolelle.

Vuodelta 1891 on John Fredr. Lindegrenin laatima muutospiirustus, josta selviää, että tontilla on edelleen kolme rakennusta, asuinrakennus joen varressa ja tontin etelärajalla kaksi muuta rakennusta. Muutoksen yhteydessä asuinrakennusta laajennettiin. Pihan puolelle tehtiin iso kuisti, jossa oli kaksi sisäänkäyntiä ja pieni keittiö sekä toinen pienempi kuisti. Rakennusta jatkettiin länsipäästä pienellä keittiöllä ja kamarilla. Osa tulisijoista siirrettiin rakennuksen ulkoseiniltä keskemmälle. Muutoksen jälkeen rakennuksessa oli kolme huoneistoa: isoimmassa kaksi huonetta, eteinen ja pieni kamari sekä keittiö, toisessa huone, keittiö ja pieni kamari ja kolmannessa isohko huone. Rakennus sai uusrenessanssihenkisen vuorilaudoituksen. Se oli kolmijakoinen ja voimakkailla listoilla ja pilastereilla jäsennelty. Ullakkokerroksessa oli ikkunoita, kasettijako ja profiloidut konsolit. Nelijakoisten ikkunoiden listoituksen yläosassa oli lista-, konsoli- ja nappula-aiheita. Pihan puolella oli laudoitus yksinkertaisempaa. Iso kuisti oli lasitettu vinoruutuisilla ikkunoilla.

Vuonna 1911 tehtiin ulkorakennuksen kylkeen uusi käymälä entisen tilalle. Rakennuksessa oli kaksi huonetta, joista toinen oli hirrestä. Vuonna 1929 haluttiin tehdä muutoksia leivintuparakennuksessa; nyt haluttiin uunia laajentaa leipomon tarpeisiin. Rakennusta myös korotettiin. Toiseen päähän jäi ulkorakennuksen tiloja.

Vuonna 1975 tehtiin muutoksia seurakunnan kerhorakennuksena palvelleessa joen varren rakennuksessa. Väliseiniä purkamalla rakennukseen tehtiin asuntojen sijasta kokoushuoneisto, johon liittyi kerhohuone ja pieni keittiö. Talon toiseen päähän jätettiin pieni huoneen ja keittokomeron asunto.

Vuonna 1996 tehtiin korjauksia, sillä joen varren rakennuksessa oli sattunut palovahinko. Samalla kunnostettiin ja muutettiin myös muita tontin rakennuksia. Joen varressa oleva rakennus säilyi seurakunnan kokoontumistilana. WC- ja keittiötilat ajanmukaistettiin. Kuistin ovet ja ikkunat uusittiin vanhan tyyppisiksi. Leivintuparakennus sai myös asianmukaiset WC-tilat. Pihamökkiin tehtiin WC- ja keittiövarustus. Tilat otettiin käyttöön vesikattoa myöten. Keittiöosan yläpuolelle tuli parvi. Joen varteen suunniteltiin vanhan mallinen portti.

Korjauksen suunnitteli Markus Bernoulli.

Nykytilanne
Joen varren rakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus, pihajulkisivussa pystylaudoitus, aumakatto, nykyisin käytössä seurakunnan kerhotilana

Ulkorakennus tontin etelälaidalla
Pitkänurkkainen ulkorakennus, peiterimavuoraus, rakennuksessa on ollut mm. leivintupa

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus

Portti
1910-luvun alkupuolella yleistynyttä tyyppiä.