Tullivahe 5

Historiaa

Tontti on osa alkuperäistä Tornjaisen tonttia, jonka länsi- ja itäosa erotettiin toisistaan 1900-luvun jälkipuoliskolla. Vuonna 1894 palovakuutuksessa mukana olleista rakennuksista tällä tontinosuudella sijaitsivat ulkorakennus, kasvihuone ja kellari.

Palovakuutukset ja muutospiirustukset
Katso: Tornjaine

Tontin puoliskolle olivat vanhoista rakennuksista jääneet Turun maantien puoleinen asuinrakennus ja ulkorakennus. Vuonna 1985 korjattiin asuinrakennusta. Siihen jäi kaksi huoneistoa, jotka varustettiin ajanmukaisilla peseytymis- ja keittiötiloilla. Vuonna 1987 kunnostettiin vanha makasiinirakennus savipajaksi ja savenvalajan näyttelytilaksi. Entiset karjasuojat ja käymälätilat jäivät vajoiksi. Katusivulle tehtiin vanhan tyyppinen aita ja portti vuonna 1999. Korjausjakson suunnitelmat on laatinut Jukka Koivula.

Nykytilanne
Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, suunnitelma vuodelta 1888, uusrenessanssivuoraus, satulakatto. Jatkettu Tullivaheen varren siivellä vuonna 1908 (Leonard Ahti)

Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen ulkorakennus, vuoraamaton, rakennettu ennen 1800-luvun puoliväliä, Tullivaheen puoleinen lisäys vuonna 1891.