Pildola

Historiaa
Tontti 124 kuului vuonna 1800 porvari Joh. Qvarnbergille. Hänellä oli myös peltoa, niittyä, riihi ja lato sekä ruoka-aitta ja kaksi latoa.

Palovakuutukset
Palovakuutuksen otti vuonna 1892 merimies Samuel Nordman. Eteläpitkäkadun varressa oli vanha päärakennus, joka kuitenkin oli vuonna 1891 perusteellisesti kunnostettu, laudoi-tettu ja öljymaalilla maalattu sekä katettu asvalttihuopakatolla. Rakennuksessa oli neljä asuinhuonetta ja keittiö sekä kaksi kuistia. Päärakennusta vastapäätä, tontin pohjoisrajalla oleva ulkorakennus oli osaksi hirttä, osaksi lautaa. Sekin oli vanha, mutta vuonna 1888 korjattu ja maalattu vesimaalilla. Katto oli lautaa. Tiloja olivat navetta, tarha ja neljä vajaa. Portissa ilmoitettiin olevan ajoportin lisäksi erillinen jalankulkuportti.

Muutospiirustukset
Tonttia koskeva muutospiirustus oli vuodelta 1884. Eteläkadun varrella oli asuinrakennus, jossa oli kolme kamaria, kaksi eteistä ja leivintupa. Rakennusta oli tarkoitus korottaa, tehdä tuvasta sali ja erottaa keittiö rakennuksen läpi ylettyneestä eteisestä. Kadun puolelle tehtiin suunnitelman mukaan ikkuna. Rakennuksen itäpäässä olevan kamarin pihaovi muutettiin ikkunaksi, ja sisäänkäynti järjestettiin tämän rakennuksen ja naapuritontin rakennuksen välissä olevaan vaheeseen, joka muutettiin lautaeteiseksi. Pihan puolelle tehdään kaksi kuistia. Ulkorakennusrivi on tontin pohjoisrajalla. Siinä on kaksikerroksinen luhtiaitta, pari vajaa ja vanha, huonokuntoinen navetta. Nyt oli tarkoitus uusia luhdin vieressä itäpäässä ollut vaja ja kattaa se aidan kanssa saman katon alle. Navetta ja toinen vaja puretaan, ja niiden tilalle rakennetaan matala, pulpettikattoinen osa, johon tulisi pari vajaa ja käymälä.

Pildolan rakennuksia muutetaan vuonna 1928. Piirustukset on laatinut M. Isaksson. Talon omistaja oli kirvesmies, jolla oli tapana ostaa huonokuntoinen rakennus ja kunnostaa se. Sen jälkeen hän möi rakennuksen uudelle omistajalle. Talon mentyä kaupaksi hän muutti perheineen seuraavaan huonokuntoiseen taloon. Ennen korjausta rakennus oli hyvin matala ja sen ikkunat olivat kuusiruutuiset. Ulkonäkö muuttui, kun rakennus sai uuden korkean sokkelin ja uudet T-jakoiset ikkunat nousivat alareunaltaan entisten ikkunoiden yläreunan tasolle. Rakennuksen vuoraus muuttui kustavilaisesta 1920-luvun klassismiin viittaavaksi. Muutoksen jälkeenkin se oli hyvin yksinkertainen. Pienellä tontilla ei ollut tilaa paljolle lisärakentamiselle, mutta kun kuistit korvattiin korkeapäätyisillä laajennusosilla, niistä toiseen saatiin kahden sisäänkäynnin lisäksi sopimaan myös keittiö. Toinenkin kuisti uusittiin. Keittiöitä tuli kaksi, kun niitä aiemmin oli ollut vain yksi. Leivinuunista luovuttiin. Rakennuksen alustasta osa tuli hyötykäyttöön ja sen pohja oli kaivettu katutasoa alemmaksi. Ulkorakennuksessa tarvittiin edelleen karjasuojia, sekä talli että navetta, käymälän ja kahden vajan lisäksi.

Vuonna 1961 tehtiin entisestä navetasta sauna, johon tuli yhdistetty löyly- ja pesuhuone sekä pukuhuone. Saunaan haluttiin myös kylpyamme. Vuonna 1962 suunniteltiin uudistuksia asuinrakennuksessa. Kolmeen asuntoon tehtiin WC:t ja keittiöitä ajanmukaistettiin.

Vuonna 1982 yhdistettiin huoneistot yhdeksi asunnoksi, johon tulivat myös kylpyhuone ja ullakolle lämmintä tilaa. Ulkorakennukseen tuli saunan ja autovajan lisäksi askarteluhuone, joka tehtiin entisen tallin paikalle. Ruumasta tuli varasto.

Nykytilanne
Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, uusi kivijalka ja peiterimavuoraus v.1928 (Maurus Isaksson)

Ulkorakennus
Ulkorakennus laudasta

Portti ja aita
Uusittu 1900-luvun alkupuolen tyyppiä vastaavaksi.