Falkk

Kuninkaankatu 50, Kiinteistötunnus 001-159-6 Vanha tontinnumero 61

Historiaa
Vuonna 1800 tontin omisti seppä Jakob Winblad

Palovakuutukset
Palovakuutuksen otti vuonna 1847 raatimies Johan Emanuel Randell. Tontilla oli kolme rakennusta, joista päärakennus oli Kuninkaankadun varressa, toinen rakennus viistolla länsirajalla ja kolmas pohjoisrajalla.

Päärakennus oli tehty vuonna 1830 uudesta hirrestä. Rakennus oli laudoitettu kolmelta sivulta vuonna 1844 ja öljymaalattu. Huoneita oli yhdeksän: kaksi eteistä, sali ja viisi kamaria sekä keittiö. Rakennuksen alla oli holvattu kellari. Kaksi ulkoporrasta oli varustettu katoksella, jonka tukena olivat pylväät. Ikkunoita oli yhdeksän ja ne olivat öljymaalattuja. Ikkunoiden yläristikot vakuutettiin myös. Ullakon ikkunoita oli kahdeksan. Ullakon porras lähti komerosta, johon oli kaksi ovea. Lisäksi oli viisi muuta komeroa, joihin oli kuusi ovea. Eteisen ovi oli puoliranskalainen pariovi, muita yksinkertaisia puoliranskalaisia ovia oli kolme. Lisäksi oli neljä kaksinkertaista lautaovea ja yksi yksinkertainen. Neljässä huoneessa oli paperitapetit, jalka- ja rintapaneelit. Tulisijoista kaksi nelikulmaista ja kolme pyöreää olivat ruskealasitteisia kaakeliuuneja ja yksi tiilikaakeliuuni. Lisäksi oli keittiön liesi, jossa oli uuni. Savupiippuja rakennuksessa oli kolme.

Tontin länsirajalla oleva ulkorakennus oli välttävässä kunnossa. Se oli rakennettu vuonna1841 hirrestä. Katto oli lautaa. Rakennuksessa oli talli ja navetta. Pohjoisrajalla oli lautainen liiterirakennus.

Vuonna 1863 vakuutuksen uusi raatimiehen leski I. Randell. Muut rakennukset olivat suurin piirtein ennallaan, mutta joen varressa olevan liiterin paikalle oli vuonna 1857 rakennettu leivintupa. Se oli maalattu punamullalla ja siinä oli tiilikatto. Leivintuvan uunin yhteydessä oli myös saunan uuni. Rakennukseen liittyi lautainen puuliiteri ja käymälä. Myös tontin aidat vakuutettiin, samoin tontin portti, joka oli tehty kaksinkertaisesta laudasta ja maalattu öljymaalilla.

Vuonna 1901 kärsi kiinteistön leivintuparakennus palovahingon, joka ei kuitenkaan ollut suuri. Myös aitaa tuhoutui jonkin verran. Kiinteistö oli silloin Edvin Aaltosen omistuksessa.

Muutospiirustukset
Vuodelta 1898 on rakennusta koskeva julkisivupiirustus. Sen on ehkä laatinut A. Johansson. Rakennukseen tuli vaakalaudoitus, mutta ullakko-osan laudoitus oli sileä. Nelijakoisten ikkunoiden ympärillä oli kolmiopäätyaiheinen listoitus. Kolmiopinnassa oli karvinleikattuja orgaanisia kiemurakoristeita. Rakennuksen päätyyn, vahetta vasten oltiin tekemässä uutta liikkeen sisäänkäyntiä, johon tuli pariovet. Lisäksi pihan puolelle tehtiin uusi kuisti. Kadunvarsirakennuksesta on pohjapiirustus, josta ei tarkasti selviä vuotta, mutta se on samalta ajalta kuin julkisivupiirustus. Rakennuksessa on kadun varressa sali ja sen toisella puolella pieni kamari ja keittiö, toisella puolella eteinen ja kamari. Rakennuksen itäpäässä oli erillinen huoneisto, johon kuului kadun puolella kaksi asuinhuonetta ja pihan puolella keittiö.

Vuodelta 1899 on Arvi Forsmanin laatima muutospiirustus, joka koskee pihan pohjoisrajalla ja viistolla länsirajalla olevaa asuin- ja ulkorakennusta. Asuinosa sijoittui pohjoisrajalle ja siinä oli leivintupa. Länsirajalla on ollut kolmihuoneinen hirsinen ulkorakennus, mutta nyt nämä rakennukset yhdistettiin laudasta rakennetulla nivelellä, johon tuli kaksi varastohuonetta ja käymälä. Asuinosan vuorilaudoitus on esitetty kolmijakoiseksi ja sisäänkäynnin eteen on piirretty pieni pulpettikattoinen kuisti. Ulko-ovena oli peiliovi ja ikkunat T-jakoiset. Ulkorakennuksen osalla vuoraus jatkui vaakalaudoituksena, jota jäsensivät pysty ja vaakasuuntaiset listat.

Seuraava katujulkisivun muutospiirustus on vuodelta 1900. Sen on laatinut Arvi Forsman. Katusivulle tehtiin kahden ikkunan välille liikkeen ovi. Vuonna 1903 oltiin tekemässä näyteikkunoita. Samalla suunniteltiin muutoksia myös ulkorakennukseen. Kaksi ulkorakennusta yhdistettiin nivelellä, johon tuli käymälä. Entisestä leivintuvasta tuli huone, johon oli ajateltu yhdistää kaksihuoneinen, tiilinen verstas. Vuonna 1904 tehtiin ulkorakennukseen lopulta pienempi, yksihuoneinen verstasosa, johon oli käynti ulkoa, mutta verstaasta oli käynti myös rakennuksen asuinhuoneeseen. Samana vuonna haluttiin asuinhuonetta vielä muuttaa niin, että leivinuunia ei purettaisikaan, vaan sen viereen tulisi toinen tulisija. Vuonna 1906 kadunvarsirakennuksen ikkunat ja liikkeen ovi haluttiin siirtää toiseen paikkaan. Seuraavana vuonna lisättiin ulkorakennuksen päähän uusi vaja ja rakennuksessa tehtiin väliseinä- ja tulisijamuutoksia. Asuinosassa oli leivintupa ja huone sekä tiilinen verstas.

Vuonna 1939 tehtiin rakennuksen katujulkisivuun kaksi suurta näyteikkunaa. Aiemmat näyteikkunat olivat korkeat ja kapeat ja ovi oli niiden välissä. Vuonna 1946 muutettiin tontin itärajalla olevat ulkorakennuksen siipiosan tilat saunaksi.

Vuonna 1951 tehtiin kadunvarsirakennukseen, pihan puolelle, laajennus. Rakennus laajeni entisten kuistien välisellä osalla. Uudisosiin tuli liikkeen varastotiloja ja asunnon keittiö. Rakennukseen tuli myös WC. Liiketiloja oli maitomyymälä ja sekatavaramyymälä. Maitomyymälään tehtiin näyteikkuna. Sekatavaramyymälässä näyteikkunat olivat ennestään. Rakennuksen alle tuli myös uusi säilytyskellari. Kadunvarsirakennuksen laajennuksen vuoksi ulkorakennuksen päästä jouduttiin katkaisemaan kulma, jotta etäisyyttä tulisi vaaditut kuusi metriä. Vuonna 1952 taas tehtiin ulkorakennukseen pieni laajennus, jotta siihen saatiin autotalli.

Vuonna 1958 tehtiin katusivulle kolme suurta näyteikkunaa ja kaksi liikehuoneiston ovea. Asuinosan ikkunat muutettiin tuuletusikkunallisiksi, mataliksi ikkunoiksi. Vuonna 1960 tehtiin muutoksia liiketiloissa. Erilliset myymälähuoneistot yhdistettiin seiniä purkamalla 80 m2 yhtenäiseksi myymäläksi. Liikehuoneiston yhteyteen rakennettiin WC- ja tarvittavat kylmäsäilytystilat. Varastoja varten tehtiin pihan puolelle laajennus. Laajennus koski myös kellarikerrosta. Samalla pihan puolen kattomuotoa muutettiin niin, että myös ullakkokerroksen tiloja saatiin asuinkäyttöön. Pihan puolelle tuli myös ajanmukainen lastauslaituri. Pihalla ollut ulkorakennus purettiin laajennusten vuoksi, ainakin osittain. Vuonna 1975 ullakkokerroksen asuntoon tehtiin vielä yksi huone toiseen päätyyn sekä ennestään asuinkäytössä olleen osan ja uuden huoneen väliin sauna.

Vuonna 1981 myymälätilaa suurennettiin liittämällä yksi huone asunnosta myymälään.

Nykytilanne
Kadunvarren rakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, osittain liiketalona, rakennettu vuonna 1830, satulakatto, näyteikkunoita. Nykyinen ulkoasu vuosilta 1958 ja 1960.

Ulkorakennus
Pystylaudoitettu ulkorakennus vuodelta 1841 ja autovaja

Pihalla oleva asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, vaakalaudoitettu

Ulkorakennus
Rapattu tiilinen ulkorakennus, entinen verstas muutettu saunaksi vuonna 1946.