Wähä-Longi

Historiaa
Vuonna 1756 tontti mainitaan kuuluneen Hackenbergille. Vuonna 1800 sen omisti porvarinleski Eeva Wassberg.

Palovakuutukset
Palovakuutuksen otti vuonna 1877 merimies J. S. Fagerholm. Pappilankadun varrella olevalla tontilla oli neljä rakennusta. Päärakennus oli tontin pohjoisrajalla ja toinen asuinrakennus Pappilankadun varressa. Tontin etelärajalla oli asuin- ja ulkorakennus ja länsirajalla ulkorakennus.

Päärakennus oli vanha, mutta hyväkuntoinen. Se oli osittain laudoitettu ja maalattu punaisella vesimaalilla. Katto oli lautaa. Huoneita oli sali, kaksi kamaria ja eteinen. Kaakeliuuneja oli kolme. Toinen asuinrakennus oli myös vanha ja laudoitettu sekä maalattu punamullalla. Katto oli lautaa. Huoneita rakennuksessa oli sali, kaksi kamaria ja eteinen. Rakennukseen kuului kuisti. Kaakeliuuneja oli kolme.

Muutospiirustukset
Vähä-Longia koskeva vanhin muutospiirustus on vuodelta 1892. Tontilla oli silloin Pappilankadun suuntainen asuinrakennus ja toinen asuinrakennus, joka on tontin pohjoisrajalla, pääty Pappilankatua vasten. Kaksi muuta rakennusta ovat tontin etelä- ja länsirajalla, toistensa kanssa yhteen rakennettuja. Muutos koski katusisäänkäynnin avaamista rakennukseen, jonka pääty on Pappilankadulle päin. Sisäänkäyntiä varten tehtiin aumakattoinen lisäke rakennuksen sivuun. Kadun puolelle tuli pariovet, joiden yläosassa oli lasia. Myös oven yläpuolella oli ikkuna. Sisäänkäyntiosaan tuli toinen ovi pihan puolelta. Asuinrakennus oli matala ja pystylaudoitettu. Ikkuna oli kuusiruutuinen ja kustavilaisesti kehystetty. Samanlainen ikkuna tuli myös uuteen sisäänkäyntiosaan.

Vuonna 1907 oli rakennuksissa tapahtunut muutoksia. Kadun suuntainen asuinrakennus oli hävinnyt ja tontin etelärajalla ja länsirajalla olevat rakennukset haluttiin erottaa toisistaan purkamalla yksi välissä ollut huonetila. Tontin eteläsivun rakennuksessa on neljä huonetilaa, joista yksi oli leivintupa. Leivintuvan uunin paikkaa haluttiin muuttaa. Muihin huoneisiin tehtiin tulisijat, yhteen keittiön liesi ja kahteen huoneeseen kaakeliuunit. Leivintuvan kuistin paikkaa haluttiin muuttaa ja lisäksi rakennettiin toisen keittiön ja huoneen eteen uusi kuisti. Tontin länsirajalla olleeseen ulkorakennukseen tehtiin uusi käymälä.

Vuonna 1911 tehtiin muutoksia tontin pohjoisrajalla olevassa asuinrakennuksessa. Suunnitelmat laati, samoin kuin edellisen muutoksen suunnitelmat, Arvi Leikari. Pappilankadun sivulle lisättiin siipi. Siihen tuli kaksi keittiötä, yksi kamari ja kaksi sisäänkäyntiä pihan puolelle ja yksi kadun puolelle, paikalle, jossa aikaisemmin oli aumakattoinen sisäänkäyntiosa. Vanhan rakennusosan yhtä seinää siirrettiin, ja näin saatiin kadun varren huoneeseen lisää tilaa. Vanhassa osassa oli lisäksi keittiö ja kaksi kamaria sekä eteinen. Eteisen edessä ollut kuisti purettiin. Rakennuksen katujulkisivu on vaakalaudoitettu ja T-ikkunoiden vuorilaudoitus yksinkertainen, jugend-tyylinen. Myös ovi noudattaa tyyliä.

Vuonna 1969 tehtiin muutoksia Vähä-Longin rakennuksissa. Pappilankadun varressa olevaan asuinrakennukseen tuotiin mukavuudet ja keskuslämmitys. Vanhat tulisijat purettiin, mutta yhteen huoneeseen tehtiin takka. Suurempaan asunnoista tuli myös sauna. Kolmen huoneen ja keittiön asunnon pinta-ala oli 91 m2 ja se koostui kahdesta entisestä asunnosta. Rakennukseen jäi vielä toinen, huoneen ja keittokomeron asunto, jonka pinta-ala oli 25 m2. Siihen tehtiin pieni WC. Muutoksen yhteydessä poistettiin kadun varressa ollut sisäänkäynti ja pihan puolelta kuisti. Rakennuksen vuorilaudoitukseksi tuli kadun puolelta vaakalautaa, pihan puolella pystylautaa. Katusivun ikkunat ovat T-jakoiset, pihasivun kuusiruutuiset.

1970 johdettiin pannuhuoneesta lämpökanava myös toiseen asuinrakennukseen, jossa uunit voitiin purkaa. Kaksi huoneistoa yhdistettiin. Asuntoon tehtiin myös kaksi WC:tä. Vuonna 1971 purettiin suuri osa vanhaa ulkorakennusta, sillä käymälää ja puuvajoja ei enää tarvittu. Navetta jäi vajaksi ja kaksi entistä vajaa yhdistettiin autovajaksi. Rakennuksen vuorilaudoitus muuttui vaakalaudoituksesta pystylaudoitukseksi. Vuonna 1973 tehtiin autovajasta askarteluhuone, ja vaja puolestaan muuttui autotalliksi.

Nykytilanne
Kadun varren asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, pihasiipi pitkänurkkainen, katujulkisivussa vaakalaudoitus (Arvi Leikari), pihajulkisivussa peiterimavuoraus, satulakatto

Pihalla oleva asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, vaakalaudoitettu, satulakatto

Ulkorakennus
Ulkorakennus laudasta.