Wähä-Krann

Historiaa
Tonttia nro 247 kutsuttiin vuonna 1800 Joki-Päiväseksi. Sen omisti porvari Nath. Berglund. Hänellä oli lisäksi yli kolme tynnyrinalaa peltoa, niittyä, ruoka-aitta, riihiosuus, lato ja ranta-aitta sekä laivanosuuksia.

Muutospiirustukset
Vanhin tontin rakennuksia koskeva muutospiirustus on vuodelta 1887. Ennen muutoksia tontilla oli kaksi erillistä asuinrakennusta. Toinen oli tontin länsirajalla, ja siinä oli kaksi huonetta ja keskellä keittiö, jossa oli leivinuuni. Toisessa, pienemmässä, joen suuntaisessa rakennuksessa oli kaksi huonetta ja niiden välissä eteinen ja keittiö. Läntisen rakennuksen päässä oli ilmeisesti ollut ulkorakennuskäytössä ollut vaja, josta nyt haluttiin tehdä asuinhuone. Rakennusten kulmaan jäi vielä lautavaja, johon kuljettiin joen puolelta. Joensuuntaista rakennusta haluttiin jatkaa kahdella huoneella ja kuistilla. Kuistille ajateltiin sijoittaa hella. Uudisosa oli vanhaa rakennusta leveämpi, ja väliin oli tarkoitus jättää läpikuljettava korkea veranta. Lisäksi suunnitelmassa oli uusi ulkorakennus, jossa oli navetta, käymälä ja makasiini. Se tuli joen rantaan. Asuinrakennuksen joen puoli vuorilaudoitettiin suunnitelman mukaan vaakalaudoituksella. Ullakko-osuuden laudoitus oli sileä. Nelijakoisten ikkunoiden vuorilaudoitus päättyi lilja-aiheeseen. Myös ulkorakennuksen joen puolelle oli suunniteltu valeikkunat, joissa oli samanlainen kehystys kuin asuinrakennuksen ikkunoissa. Tontin länsilaidan vanhan rakennuksen vuorilaudoitus oli myös vaakalautaa, mutta ikkunat edelleen kuusiruutuiset ja klassistisesti kehystetyt. Kuistin pariovi ja sen yläpuolella oleva ikkuna ovat epäsymmetrisesti sijoitetut. Vanhan länsisiiven katto oli lautaa, kun joenvarren osuus oli kokonaan katettu pellillä. Ulkorakennukseen oli merkitty lautakatto.

Vuodelta 1893 on piirustus, jossa on osoitettu ne kohdat, joista poikettiin vuonna 1887 hyväksytystä suunnitelmasta. Nähtävästi koko joen varren siipi tehtiin uudelleen. Rungosta tuli tasaleveä, joten yhdistävää verantaa ei tarvittu. Rakennusten välisestä kulmasta tuli tämän piirustuksen mukaan suorempi kuin vanhojen rakennusten välinen kulma oli ollut. Lautakuistille sijoitetun hellan sijasta tehtiin isompi kuisti, jolle tuli pieni erillinen keittiö.

Vuonna 1906 tehdyssä Leonard Ahdin laatimassa muutospiirustuksessa rakennusosien välinen kulma on todenmukaisesti piirretty melko teräväksi. Asuinrakennusta haluttiin jatkaa yhdellä huoneella ja pihan puolelle tehdä kaksi uutta keittiötä ja yksi uusi sisäänkäynti. Pieni, kuistilla ollut keittiö korvattiin nyt paremmalla. Myös ulkorakennusta jatkettiin. Jatko-osaan tehtiin myös valeikkunat, joita nyt oli yhteensä viisi. Vuodelta 1927 on M. Isakssonin laatima muutospiirustus, jossa asuinrakennuksen päästä on poistettu viimeksi rakennettavaksi esitetty huone ja toinen keittiöistä. Ilmeisesti sitä ei koskaan ollut tehtykään. Tässä piirustuksessa ulkorakennus on piirretty entistä pidemmäksi.

Vähä Krannin asuinrakennuksessa tehtiin muutoksia vuonna 1961. Rakennukseen tehtiin kellari, jonne tuli keskuslämmityskattila. Uunit purettiin ja yhden keittiön paikkaa muutettiin. Rakennuksen kolmeen asuntoon tehtiin myös WC:t. Tontilla olevaan ulkorakennusriviin tehtiin vuonna 1965 yhden vajan ja käymälän paikalle sauna ja askarteluhuone.

Vuonna 1980 asuntoja yhdistettiin niin, että jäljelle jäi yksi pieni ja yksi suurempi asunto. Isompaan asuntoon tehtiin kylpyhuone. Sauna uudistettiin. Vuonna 1986 yhdistettiin kaikki tilat yhdeksi asunnoksi.

Nykytilanne
Asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus 1800-luvun puolivälistä, vaakalaudoitettu, satulakatto

Ulkorakennus
Peiterimalaudoitettu ulkorakennus: joen puolella valeikkunat

Portti ja aita
Uusittu tontilla aiemmin olleita tyyppejä mukaillen.